Güç ihtiyacınızı kVA cinsinden tespit ettikten sonra doğru jeneratörü seçmek ve uzun yıllar kullanmak için bazı sorulara yanıt vermek gerekir. Çeşitler arasında kaybolmamak için ve nokta atışı seçimler yapabilmek için bu sorulara bakalım.
Şebeke yedeği mi? Ana güç kaynağı mı?
Jeneratör seçimi yaparken sorulması gereken ilk soru satın alacağınız jeneratörü kullanım amacınız olacaktır. Şebeke yedeği elektrik kesintisi anında hayatın etkilenmemesini sağlar. Şebeke elektriği kesildiği anda otomatik olarak devreye girerek, jeneratörden üretilen elektriği bağlı bulunduğu sisteme iletir. Şebeke elektriğinin geri gelmesi durumunda yükü şebekeye aktararak otomatik olarak devreden çıkar ve jeneratörü durdurur. Şehir şebekesini yedeklemek için alınacak jeneratörün güç ihtiyacını belirlerken Standby Gücü dikkate almak gerekir.
Düzenli şebeke elektriğinin bulunmadığı veya akaryakıt maliyetinin elektrikten daha düşük olduğu bazı koşullarda jeneratör, şebeke elektriğinin devamlılığını sağlamak, kesintilerden etkilenmemek gibi amaçlarla değil elektrik enerjisinin yegâne sağlayıcısı olarak kullanılır. Jeneratörün ana güç kaynağı olarak kullanıldığı bu durumlarda elektrik enerjisi doğrudan ve sadece jeneratör ile üretilir. Ana güç kaynağı jeneratör olacaksa mutlaka prime güç dikkate alınmalıdır.
Jeneratör Kabinli mi olmalı? Kabinsiz mi olmalı?
Kabinli ve kabinsiz jeneratör seçimi jeneratörün yerleştirileceği alanın özelliklerinden etkilenmektedir. Eğer jeneratörü yerleştirebileceğiniz uygun büyüklükte, yağış, aşırı düşük/ aşırı yüksek sıcaklık gibi dış faktörlerden etkilenmemek için kapalı bir alanınız mevcut ise jeneratörünüzü kabinsiz seçebilirsiniz. Bu alan bir oda ya da ayrı bir bölüm olarak düşünülebilir.
Fiziksel koşullara ilave olarak ses toleransı kabinli kabinsiz ürün seçiminde önemli bir faktör olmaktadır. Eğer jeneratör açık havada, ortak kullanım alanlarında çalışacaksa veya çalışacağı alanın gürültü toleransı düşükse kabinli model tercih etmek doğru bir karar olacaktır. Gürültü toleransına göre kabinlerde ilave ses yalıtımı çözümlerimiz bulunmaktadır. Standart sessiz kabinler 60-80 desibel gürültü değerine sahiptir ve bu değer yaklaşık olarak bir saç kurutma makinesi kadardır. Süper sessiz kabinler ise 40-60 desibel şiddetinde gürültü üretir. Bir buzdolabı 45 desibel, standart bir insanın konuşma tonu ise 60 desibeldir. Dolayısıyla süper sessiz kabinler sessiz kabinlerin yaklaşık 1,5 katı sessizdir.
Kabinli jeneratör fiyatı kabinsiz modellere göre daha yüksektir. Kabinli ürünlerde ise ses yalıtımı ihtiyacı arttıkça jeneratör fiyatı artmaktadır.
Ürün çeşitleri arasından nasıl seçim yapmalıyım?
Güç ihtiyacı saptandıktan sonra kullanım yeri ve amacı, yakıt türü, başlatma yöntemi, uzaktan takip gibi faktörler ile doğru ürün türü belirlenebilir.